vineri, 13 februarie 2009

Puterea lui TREBUIE

Azi in metrou am avut o semi-revelatie. Citind o carte nu prea complicata, dar destul de captivanta pentru mine, mi-am dat seama (probabil ca statea acolo undeva in spate, dospind si asteptand momentul potrivit sa iasa la suprafata) ca puterea lui TREBUIE ne face sa ne simtim obligati si scarbiti de multe lucruri pe care, de altfel, le-am face cu placere.
Exemplul care mi-a venit mie in minte nu e unu placut, dar adevarat: este unul din relatia mea cu prietenii mei, atunci cand ajung sa spun ca "trebuie sa ma vad cu X, trebuie sa ajung sa vorbesc cu Y, caci nu ne-am mai vazut de mult". Ma face sa ma simt legata de aceasta obligatie morala, de aceasta indatorire sociala si sa o simt ca pe o povara (mai ales daca mai am si altele de facut).

Cred ca daca l-am pune pe acest trebuie in termeni de "mi-ar face placere", "mi se pare cool sa ..." totul ar parea mult mai aproape de suflet si pe bune l-am face cu mai mult spor. E ca atunci cand esti intr-o situatie trista sau chiar de kkt si in loc (totusi) sa stai incruntat, incerci sa-ti inseninezi fruntea, sa privesti inainte si sa-ti deschizi larg ochii. Sentimentul e cu totul altul!!!! Nu te simti mai fericit, dar mai destins si mai liber in abordarea problemei.

Eu una ma declar obosita de cate trebuie imi pun in carca in fiecare zi. Este folositor cand ai task-uri de indeplinit, cand chiar vrei sa-ti creezi reguli in privinta muncii sau altor chestiuni. Dar spus asa tot timpul te duce la oboseala si la plictiseala "iar trebuie sa ...."


Este o semi-revelatie pentru ca acum ceva vreme ascultam pe trilulilu.ro un material despre acest trebuie si de atunci cred ca am inceput sa coc la parerea mea despre puterea acestui cuvant!!

Parerea mea este ca viata privita ca "mi-ar face placere sa..." sau "imi face placere sa..." ar fi mult mai relaxanta!

2 comentarii:

Anonim spunea...

problema e ca oricat de mult ne-am stradui, pana una alta, "trebuie" nu poate si nici nu cred ca trebuie sa fie asimilat cu "imi face placere sa". Lucrurile care "trebuie" sa le faci sunt in mod cert de kkt, cum zici tu, si sa te convingi ca sunt ok, e ca si cum ai incerca sa papi caca cu lingura a mare! Ma rog... e doar o parere!

dns spunea...

Departe de mine gandul cu asimilarea lui "trebuie" cu "imi face placere sa".

Mi se pare doar mai sanatos si mai haios ca uneori sa ne punem unele chestiuni in termeni de ce ne place si nu in termeni de ce "trebuie".

Mie personal mi se pare un cuvant puternic care te poate "indatora" foarte tare si uneori e mult mai bine sa iei lucrurile ca pe ceva frumos si placut.

Depinde acum de fiecare cat kkt alege sa inghita si sa-si zica totusi ca e o placere. Poate foarte bine sa-si faca viata uneori mai putin impovarata de datorii de care nu are nevoie.